Ryttareliten

Jag måste ju också hänga på och diskutera Ryttareliten som började igår och jag (såklart) satt bänkad framför.
 
Alla är så himla förvånade och negativa över det faktum att man pratar om pengar. Jag förstår ärligt talat inte varför. Tanken bakom programmet är att man som tittare ska få "följa med" och se hur det egentligen är att vara elitryttare. Det är en satsning som kostar pengar. Väldigt mycket pengar. De nämnde att en häst på den nivån kostar runt 40 miljoner kronor, ibland mer. Om det nu är så verkligheten ser ut - varför dölja den? Varför göra ett program som går ut på att man som tittare ska få en inblick i hur livet som elitryttare kan vara, om man ska dölja en sådan sak? Att lyfta fram pengafrågan kan göra att folk i allmänhet får en bättre förståelse för hur sporten fungerar. I min värld känns det inte roligt att bara se ett pengavärde i sina hästar, men jag förstår helt klart att man måste göra det på den nivån för att kunna rida på heltid och få det att gå runt. 
 
Mycket i det här avsnittet tyckte jag var bra. Jag vet inte hur andra ser på den här serien, men i min värld går den ut på att visa den kanske inte alltid så glamourösa sidan utanför tävlingsbanan. Man bekräftar det gamla ordspråket att "man aldrig är bättre än sin bästa häst", när man får se Alex (som sägs vara en multitalang) sitta utanför tävlingsbanan för att han för tillfället inte har någon häst som är tillräckligt bra för de klasserna. Jag älskar den här sporten, samtidigt som jag verkligen hatar den ibland. Det spelar ingen roll hur duktig du är som ryttare om din häst inte har den kapaciteten som krävs. Jag undrar hur många multitalanger vi har här i Sverige som inte kommer vidare i sin ridning och kan klättra i klasserna på grund av att man inte har råd att behålla sin bästa häst, eller kanske köpa en ny/en till som har de kvalitéerna som krävs. Det är helt klart lättare att lyckas som ryttare om man har pengar, och det känns så himla tråkigt! För min egen del är det ingen större fara då jag varken har kunskapen, kapaciteten eller viljan för de högre klasserna, men för de som är duktiga och vill tävla mycket och högt... Irriterande.
 
Tyvärr tycker jag faktiskt att Ryttareliten fick sporten att se väldigt lyxig och glamourös ut, någonting jag hoppades på att den inte skulle framställas som. När de inte hade kavaj eller frack på sig var det sponsormiddag eller presskonferens. På sin höjd lite besvikelse över att man ramlat av eller rivit ett hinder på tävling. Jag vill se mer träning, mer tid utanför tävlingsbanorna och mer "skit under naglarna". Det är det ridsporten är för mig, och det är det som gör den så himla rolig. Sedan är det himla kul att få glida runt i kavaj ibland också, men det är mest bara en bonus :)  
 
Jag vet inte SVTs tanke bakom programmet, om det är att lyfta fram ridsporten mer i media (vilket behövs!) så att alla vi otroligt jobbiga hästmänniskor ska sluta tjata snart, om det är att vi som redan är aktiva inom sporten ska kunna se hur elitryttarna gör, få idéer och kunna utvecklas, eller om det är att informera folk som står utanför om hur otroligt mycket jobb det ligger bakom de få minuterna på banan för att få bort den allmänna "det är ingen sport"-inställningen. Det är svårt att försöka sätta sig in i hur otroligt mycket jobb och tid man måste lägga ner som ryttare om man inte är insatt i vad det innebär att tävla och träna tillsammans med hästar. Oavsett vilket syfte de har med programmet tycker jag att de misslyckas när en av programledarna i Gomorron Sverige (vilket också sänds av SVT) intervjuar Charlotte Haid Bondergaard, och inte själv har en aning om när programmet sänds?! Detta TROTS att Charlotte var där på grund av att Ryttareliten hade premiär samma dag! Det är att göra väldigt dålig reklam för sig själv. Skämmes tamme faan!
 
Hursomhelst ska det bli ett himla intressant program att följa, och jag kommer att sitta som ett ljus i soffan varje tisdag 20.00! Man måste ju passa på när det för en gångs skull sänds ett bra program på en av mina två TV-kanaler ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0