Full fart på tanten!

Jag åkte upp till Bredbyn och hälsade på röda damen igår, och hon var sitt gamla jag igen och såg pigg ut! :) Maria tror att hon kan ha blivit åksjuk då hon inte är van vid att åka så långt som till Sundsvall. Blir det några långväga tävlingar nästa sommar får vi åka kvällen innan och sova över i närheten av tävlingsplatsen. Nu hoppas vi att det var åksjukan det berodde på, men hon ska ändå få ta det lite lugnt resten av veckan. Det kan hon behöva :)
 
Nästa vecka åker vi iväg till Näske och drar fram några lägre hinder för att se hur hon känns. Är hon tillbaka där hon var innan Njurunda så tar vi upp träningen inför Hästivalen 3-4 augusti, annars får vi åka iväg och kolla upp om hon har ont någonstans. Håll tummarna!
 
 
Nu ska jag slänga mig i duschen efter träningen och sen dra iväg och jobba 17-22.15. Kom och köp!

Ont i magen

Tävlingen igår gick inte så bra. Berta var pigg och glad när vi lastade ur, och pappa skrittade fram henne för hand medan jag gick banan. Eftersom vi hade ett tidigt startnummer fick vi gå in på framridningen innan klassen börjat, så vi hade tid på oss att rida fram. Där var hon jättefin, jobbade på i en fin form i både traven och galoppen på en gång (hon behöver ofta få trava och galoppera igång i ca 10-15min innan jag kan börja kräva någon typ av form i vanliga fall), hon lyssnade både framåt och tillbaka och var allmänt glad. Sedan fick vi komma in på framhoppningen som var i ridhuset brevid. Där var det väldigt lugnt, alla höll sig undan och visade respekt för varandra och vi hade som sagt ett helt ridhus på några ynka ekipage, så det var gott om plats.
 
Allting kändes bra, så jag styrde mot krysset en gång. Berta tycker inte att det är lönt att hoppa såna fjutthinder, så hon klev bara över. Som  vanligt. Därför tog jag det bara en gång innan jag valde att hoppa räcket. Jag gjorde galoppfattning och hittade ett bra tempo, ropade att jag skulle hoppa, och styrde mot räcket. Där tog det tvärstopp. Jag tänkte att "ja, men jag kanske hade ett för dåligt tempo eller så var hon inte riktigt med på att vi skulle hoppa". Så vi tog det igen. Galoppfattning med ett högre tempo, ropade att vi skulle hoppa, styrde mot hindret (eftersom vi hade hela ridhuset kunde jag börja styra mot hindret tidigt och ha en ca 20 meters anridning), fick till ett bra tryck i galoppen - och hon hoppade jättefint. Jag tänkte att det måste varit något fel på min ridning den första gången. Högre tempo och mer tryck i galoppen var det som behövdes. Vi skulle ta räcket en gång till innan vi gick över till oxern. Jag red på exakt samma sätt den gången, med ett högre tempo och ett bra tryck. Tvärstopp. Här började jag fundera på vad som var fel. Det är inte likt Berta att stanna, hon brukar alltid försöka hoppa oavsett hur fel man kommer på hindret. Samtidigt kände jag att framhoppningarna är speciella. De är alltid stressande oavsett om man visar respekt för varandra eller inte, och insläppet till framhoppningen var snett framför hindren. Hon kunde ha reagerat på något ljus utifrån eller att hon höll koll på något som rörde sig utanför och inte hade fullt fokus. Jag fortsatte framhoppningen, och resten av sprången hoppade hon klockrent.
 
Då hon hoppat så pass fint på slutet kände jag att hon nog inte har ont någonstans iaf, för då hade hon stått emot mer eller tagit kråksprång. Så vi gick ut och väntade på vår tur. Fick komma in på banan, och gjorde galoppfattning när  vi fått startsignal. Ingen reaktion. Gjorde en ny galoppfattning och klappade till med spöet på bogen (så pass att det låter *klapp*, inte *klatsch*). Hon fattade galopp och jag styrde mot första hindret. Drev med både skänkel och sits, men fick inget riktigt gensvar, så de två första hindren hoppade vi i princip från stillastående. Sedan fick vi upp farten. 3:an hoppade hon jättefint! Styrde mot 4:an och fick in 4 jämna galoppsprång innan hindret. Vi hade en i stort sett perfekt avsprångspunkt när hon bestämmer sig för att lägga in ett galoppsprång till, vilket gör att hon river hindret innan hon ens börjat hoppa det. De bommar som låg kvar efter det, drog vi med oss med frambenen under språnget såklart. Vi fortsatte banan, fick en bra väg och ett jättefint språng på 5:an, halvdåligt språng på 6:an, men vi tog oss över. Styrde mot 7:an, som var grundomgångens sista hinder, och lägger upp ett bra tempo. Hinner tänka "det här blir ett bra språng!" eftersom allting stämde så bra. Tvärstopp igen. Funktionärerna fick bygga upp hindret, jag styrde mot det igen, och hon hoppade jättefint.    
Språnget över hinder nr.3.
 
Efteråt satt jag och försökte analysera min egen ridning, jag måste ju ha gjort någonting fel då det blev som det blev. Skulle hon haft ont tycker jag inte att hon skulle hoppat så pass bra som hon gjorde heller. Efter ett tag kom Magnus och Maria förbi då de var på väg hem från Stockholm, så jag visade Maria filmen och frågade vad hon såg. Hon tyckte att jag red likadant som jag gjort tidigare, så den var det inget fel på. Berta ville helt enkelt inte av någon anledning. Sedan ser vi att hon står rakt upp och ner och sover, mitt på tävlingsplatsen, med en massa hästar runtomkring sig. Jag kände ju redan på framridningen att någonting inte var som det skulle då hon stannade, men självkritisk som jag är var jag ju övertygad om att det var min ridning det satt i. Så efter att Maria sett filmen, sagt att det inte var ridningen det satt i och Berta dessutom såg hängig ut efteråt, så valde vi att stryka oss från 100cm-klassen och åka hem.  
 
Nu hoppas jag att det bara är en liten överansträngning i någon muskel eller att hon hade en dålig dagsform så det inte är något allvarligt. Vi bestämde redan innan jag satte upp igår att hon skulle få några dagars vila efter tävlingen, så nu står hon ute i Bredbyn och äter gräs i sin favorithage och vilar upp sig. Imorgon åker jag ut och hälsar på henne (och Magnus och Maria såklart, haha). Nu ska hon få vila helt några dagar, och om hon verkar pigg mot slutet av veckan rider jag något lättare pass då. Tänk om hästar kunde prata, vad lättsamt allt vore då...
Hinder nr.3 från andra hållet, haha. Foto: Josefine Freéd.

Morrnmorrn!

Ibland undrar jag när mitt hästintresse ska börja räknas som en psykisk sjukdom... God morgon!


Packat och klart

Sådärja, nu tror jag att allting är packat och klart inför morgondagens tävling i Njurunda! Jag blir alltid så nojjig när vi ska iväg, och går igenom packningen om och om och om igen tills jag är helt yr och måste kolla om jag packat nånting överhuvudtaget... Men det ska nog gå bra, huvudsaken jag får med mig sadel, träns och Berta klarar vi oss nog :) Vi har startnummer 5 i 90:n och nr 1 i 1m. Jag är inte jättenöjd över att behöva starta först i andra klassen, men som tur är har vi ganska många ekipage efter oss i första klassen, så jag har lite tid på mig att plugga banskissen innan framhoppningen och bangången. När vi väl är på plats kommer jag förmodligen inte att bry mig om såna petitesser som startnummer.
 
Nu drar jag snart iväg till ICA och avverkar ett pass. Hela dagen har jag varit inställd på att börja jobba 15, sen kom jag hem och insåg att jag inte börjar förrän 16. Känns lite drygt bara att sitta på ICA till 22.15 då jag ska upp 4.30 imorgon... Hoppas att kunderna är snälla med mig ikväll :) 
 

Resultat!

Då var tävlingsdebuten avklarad! Första klassen var som sagt en 90cm clear round. Framridningen var katastrof, det var hästar överallt! Det hoppades hejvilt till höger och vänster och hälften av alla ryttare kunde nog inte högerregeln, så det blev till att gissa sig till vilken sida man skulle passera på... Men med en "nu jävlar är det jag som ska hoppa, så nu får ni flytta på er"-attityd så gick det också. Banan var ganska snällt byggd med lätta vägar och långa anridningar. Det finns egentligen inte så mycket att säga om den klassen, både jag och Berta gjorde det vi skulle, och vi tog oss runt felfritt! Perfektionisten i mig var lite missnöjd över vägarna då de inte blivit riktigt som jag ville ha dem, men det är som Maria säger; vi har haft en månad på oss, och har gått från helt otränade till det här. Jag måste banne mig sluta gräva ner mig i petitesser och nöja mig med mina egna insatser någon gång!
Efter 90:n bestämde jag mig för att försöka med 100cm-klassen ändå. Jag var lite i valet och kvalet om vi skulle starta den eller inte. Jag kan ju inte hoppa en meter om jag frågar mig själv... ;) Hursomhelst, framridningen var strulig även där men det var inte så många inne samtidigt den gången så vi fick till några språng trots att vi nästan krockade med ett annat ekipage som ställde sig precis framför räcket vi vände upp mot... Efter det skrek jag så det dånade inne i ridhuset varje gång vi skulle hoppa.
 
Banan till 100cm-klassen var lite knepig. Det var flera hinder som inte ens var en meter, och istället hade de satt in en tvåkombination. Kombinationer brukar ju komma först i 110cm-klasserna. Oxrarna, däremot, var nog maxade. Det kändes som att hoppa hus, haha! Det var lite samma sak i den här klassen, jag fick inte riktigt till de vägarna jag ville, men vi kämpade på. Vi fick ett stopp på hinder nr.5, en oxer. Helt ärligt vet jag inte riktigt vad som hände. Vi hade en bra galopp emot och allt kändes bra, men det tog tvärstopp. Det kan ha varit så att hon haft solen i ögonen och inte hann se hindret eller att vi var mitt emellan två galoppsprång och hon därför inte hittade någon bra avsprångspunkt. Någonting var det som inte stämde iaf, för Berta stannar inte utan anledning. De byggde upp hindret (vi råkade typ... krascha det...) och jag styrde mot det igen. Då hoppade hon jättefint! Resten av banan tog vi oss igenom felfritt.
 
Vi slutade alltså på 4 fel. (Jag vet inte om vi fick några tidsfel, men tiden kändes inte så viktig om jag ska vara helt ärlig.)
Jag är jättenöjd med debuten! Med tanke på att jag aldrig varit uppe i de här klasserna förut, aldrig tävlat på lokal nivå, inte tävlat alls på nästan 4 år, och dessutom aldrig ens hoppat en 100cm-bana innan idag (!!) så har jag nog inte så mycket att vara missnöjd över. Nästa helg är det tävling i Njurunda. Då sätter vi nollan i 100cm också!

@ Nordmalings Ridklubb

Denna eviga väntan... Men vad gör det när man har transporten full med hö, tycker Berta :)


Taktiksnack

Idag tog jag och Berta oss en kvällspromenad med lite taktiksnack inför morgondagen. Berta tyckte att vi skulle satsa på att hoppa över hindren och inte krypa under. Jag tyckte att det lät som en bra idé. I övrigt hade hon ingen vidare lust att promenera. Berta höll hastigheten av en snigel på lugnande, vilket resulterade i att våran promenad på ca 6km tog 1,5 timme...

Under min lunchrast på ICA satt jag som vanligt och läste en tidning medan jag åt. Sneglade på horoskopet, som sa att jag "skulle glömma någonting som skulle påverka någonting jag ska göra i helgen". Hur många gånger tror ni att jag gått igenom min packning ikväll...? Jag hoppas att det är min höjdrädsla jag glömmer bort, och inte banan eller utrustningen. ...eller Berta.

Nu ska jag dra täcket över huvudet så jag inte skrämmer bort de andra ekipagen imorgon. Någon konkurrens måste vi ju ha! ;)


RSS 2.0