Rasism

Alla har hört om det. Många har blivit utsatta. Få vet dess betydelse. Jag tänker på rasism.
 
Den största bidragande faktorn bakom rasismen tror jag är att folk inte vet dess definition, och därmed gör korkade uttalanden utan att faktiskt veta om att det är rasism.
Man kan, på enklare svenska, säga att rasism innebär en särbehandling av människor pga. deras ursprung, hudfärg osv, vilka begränsar deras mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.
 
Observera att detta inte gäller enstaka hudfärger och ursprung, det gäller alla. Det spelar ingen roll om man föddes i en rik familj och har fått hela sitt liv serverat på silverfat, eller om man fått kämpa för att ens få ett mål mat om dagen. Det är lika rasistiskt att neka mig en bostad för att jag är svensk, som att neka någon annan för att denne är afrikan. Det är lika rasistiskt att säga att svenskar är dumma, som att säga att judar är snåla. Det är lika rasistiskt oavsett vilka stereotyper man kopplar ihop med vilket folkslag.
 
Jag tror att många måste vakna upp från sin bubbla, sluta använda sitt "vi och dem"- tänk och börja använda sitt sunda förnuft. Bara för att jag är född i en trygg miljö i lilla, lugna Sverige, betyder det inte att det är fritt fram att nedvärdera mitt hemland eller mitt ursprung. Bara för att jag är svensk behöver det inte betyda att jag inte kan ställa mig och dansa på bordet med håret i en rosa tuppkam, lika lite som att fransmän måste vara uppfödda på baguetter. Fördomar och rasism är inte okej, oavsett vem man riktar det till.
 
Tänk på det nästa gång ni, med negativ klang, refererar till dumma svenskar och säger att någonting är "typiskt svenskt". Skulle ni gjort samma sak mot någon med utländskt ursprung?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0